U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

Updates:

 

  • De Technische dag gaat ook in 2021 niet door ... Omdat het Coronavirus ons nog steeds in de greep houdt en de regering de maatregelen wederom heeft verlengd kunnen wij als speciaalclub niet anders dan onze technische dag afgelasten. Dit is natuurlijk zeer begrijpelijk, maar ook jammer omdat we een mooi onderwerp voor de technische dag hadden. We schuiven deze dag door naar 2022. Houd moed en houd vol in deze roerige tijd
  • De data voor de erkenningen zijn, vanwege Corona, geheel geannuleerd. Er is nog geen nieuwe datum bekend.  

 

Fokkersdag 12 september 2020

 

Fokkersdag 2020Fokkersdag 2020

Even zou het erom spannen of onze fokkersdag dit jaar wel doorgang zou kunnen vinden want alles loopt dit jaar anders door de aanwezigheid van het Covid 19 (Corona) virus. Daarnaast zijn we dit jaar te gast op een andere locatie, namelijk het gebouw De Rank in Vaassen met medewerking van de kleindiervereniging van Vaassen. Het is een mooi gebouw en we mogen van meerder zalen gebruik maken hetgeen allemaal te maken heeft met de Corona regels; ontsmetten en anderhalve meter afstand houden. Door het openzetten van ramen en deuren meer ventilatie creëren en op meerdere plekken de keurmeesters laten keuren, hetgeen door het mooie weer zelfs buiten gedaan werd.

 


Iedereen is op tijd aanwezig en na het inkooien van de dieren opent de voorzitter de vergadering, heet iedereen welkom en geeft een korte uitleg waarom de locatie in Tiel verlaten is. Dan worden er diverse onderwerpen aan de leden uitgelegd. Dit jaar zijn er een behoorlijk aantal standaardwijzigingen doorgevoerd op het gebied van gewichten en oor lengtes. De gewichten en oormaten zijn verruimd, dit voor meer Europese aansluiting. De Duitse ADRC show voor Rexen gaat niet door vanwege de financiële risico’s i.v.m. Corona. In België wordt er zoals het nu lijkt wel een rasgebonden Europashow voor Rexen georganiseerd. Deze show wordt gehouden in Stokkem vlak over de grens bij Maastricht. Het vraagprogramma wordt naar onze leden gestuurd. Gezamenlijk transport van en naar deze tentoonstelling kan overlegd worden.

Binnen onze club zijn een drietal rassen door de standaardcommissie erkend: de Teddydwerg in de kleur blauw, de Kleinrex in de kleur Castor en de Rexdwerg in de kleur Luchs. Dit is goed voor deze rassen en voor onze club. We zijn nog op zoek naar een nieuw logo. Bestuurslid Greet Abbink buigt zich hierover en ideeën zijn nog steeds welkom. We willen graag een logo hebben voor herkenning, met name voor onze Europese rexenshow. De 'grote' Europashow in Oostenrijk in 2021 is afgezegd. Mogelijk wordt deze show nu in Polen gehouden in 2021 of 2022. Wanneer deze in 2022 gehouden gaat worden dan zal onze Europese Rexenshow verhuizen naar 2023.

Bert Apperlo heeft de inzenders en keurmeesters ook een brief gestuurd met betrekking tot de lengte van de Rex pels. Met name bij de grote Rexen is deze soms aan de lange kant. Doel is om middels een meerjarenplan de pelslengte te meten en in overleg met de standaardcommissie aan te passen. Tijdens de keuring krijgen de keurmeesters uitleg hoe je deze pelslengte in mm. kunt meten.

Tijdens de bestuursverkiezing worden Erik Apperlo en Greet Abbink herkozen. Johan Poelarends krijgt een mooie beker en een ingelijste foto overhandigd van de beste Rex op de clubshow van de Noordshow 2020. Het winnende dier is een Dalmatiner Rex zwart, dus een uitstekende prestatie!


De leden hebben weer mooie prijzen meegenomen voor de verloting maar ook dit gaat anders dan andere jaren vanwege de Corona regels. De lunch met lekkere soep, belegde broodjes en kroket zal op tafels klaar gezet worden zodat een ieder iets kan pakken en zelf kan kiezen waar hij dat gaat nuttigen. Het is even lastig maar met enkele aanpassingen blijft het toch gezellig.


Er zijn 151 dieren ingeschreven en bijna al onze rassen zijn vertegenwoordigd. Winnaar van deze fokkersdag is de Castor Rex ram van Comb. Apperlo welke is verhoogd naar 97,5 punten. Dezelfde ram is ook de beste in de A klasse, een Castor Rex voedster van Comb. Apperlo is de beste in de B klasse en de beste oude ram is gewonnen door de Rex Dalmatiner zwart van Johan Poelarends. Overige prijswinnaars zijn bij de grote Rexen; F. Bulder, Comb. Apperlo en J. Poelarends. De Rexdwerg van J. Looijenga, het Voskonijn van E. Apperlo, de Satijn van W. Kok, de Kleinrex van J. Looijenga, de Teddydwergen van N. de Jong, S. vd Burg en R. Wegdam en de Rex Hangoordwergen van G. Abbink. Beste dier van een jeugdlid is een midden sepia marter Rex van Nick Blokker. 


Ondanks de extra maatregelen is het een geslaagde dag met veel leden en vele diverse rassen binnen onze speciaalclub.

Links op de foto het winnende dier van Comb. Apperlo.

 

  

 

 

 

Rasgebonden europashow voor rexkonijnen 2023

 

UPDATE: in verband met het Corona virus en het verplaatsen van de Algemene Europashow naar 2022 hebben we het bestuur van de Entente gevraagd onze rasgebonden Europashow te verplaatsen naar november 2023. Zodra we meer weten zullen we dat hier op de site vermelden.

 

Het bestuur is verheugd u ook goed nieuws te kunnen brengen. We hebben namelijk de Rasgebonden Europashow voor alle Rexrassen  toegewezen gekregen voor november 2022 door de Europese Entente. Tevens houden we dan een nationale show voor Satijn, Voskonijn, Teddydwerg en Leeuwenkopdwerg. Nadere info volgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aflassen technische dag 2020

Nadat de regering aanvullende maatregelen met betrekking tot het Coronavirus heeft afgekondigd kunnen wij als speciaalclub niet anders dan onze technische dag afgelasten. Dit is natuurlijk zeer begrijpelijk, maar ook jammer omdat we een mooi onderwerp voor de technische dag hadden. Omdat de maatregelen tot minimaal 1 juni gelden, we in september onze fokkersdag hebben en daarna het showseizoen hopelijk volop losbarst, lijkt het ons verstandig om in mei 2021 een nieuwe poging te doen om een technische dag te organiseren. 

Technische Dag Rex(dwerg), Satijn, Voskonijn, en Teddydwergenfokkersclub

 

Datum: Zaterdag 16 mei 2020 / Locatie: Bijsterbosch, IJsseldijk 85 te Welsum (Overijssel)

Beste konijnenfokker met bijzondere interesse voor konijnenrassen met een speciale haarstructuur. Het is al enkele jaren geleden dat we als speciaalclub een technische dag georganiseerd hebben maar we willen u als bestuur van harte uitnodigen voor en nieuw technische dag.


Onderwerpen: Nieuwe erkenningen en de pels van het Rexkonijn

 

Reden voor het organiseren van een technische dag is duidelijkheid verschaffen over de wensen betreffende de ideale rexpels, met speciale aandacht voor de structuur en de pelslengte. Daarnaast het onder de aandacht brengen van onze nieuwe erkenningen met hun ontwikkeling en aandachtspunten.


Het programma op deze dag ziet er als volgt uit:


- 11.00-11.15: Inloop met koffie
- 11.15-11.30: Opening
- 11.30-12.15: Bespreking nieuwe erkenningen:

 

  • Kleinrex castor
  • Teddydwerg blauw
  • Rexdwerg luchs

 

- 12.15-13.00: Lunch
- 13.00-14.00: In groepjes beoordelen van de rexpels van verschillende rassen en kleurslagen
- 14.00-14.45: Gezamenlijke bespreking van de resultaten van het beoordelen van de rexpels
- Rond 15.00 : Evaluatie, rondvraag en sluiting technische dag 2020

Alle leden van onze speciaalclub zijn van harte welkom op deze dag. Ook hopen we op een groot aantal deelnemende keurmeesters op deze dag. Opgave graag voor 6 mei bij Erik Apperlo via erikapperlo@hotmail.com of 0630270538. Voor leden vragen we i.v.m. de kosten van de lunch een bijdrage van 5 euro per persoon. Deze bijdrage kunt u op de dag zelf voldoen bij Hans Rothengatter. De overige kosten zijn voor rekening van de speciaalclub. Voor dieren om te beoordelen en bespreken wordt door de organisatie gezorgd. We hopen op een grote groep deelnemers en een gezellige en leerzame dag!

 

Technische leiding: Bert Apperlo
Organisatie: Hans Rothengatter en Erik Apperlo

 

 

Verslag Noordshow 2020

De Noordshow was ook dit jaar weer goed gevuld met allerlei diersoorten; hoenders, watervogels, siervogels, duiven, cavia's en kleine knagers. Wederom was er een groot plein waar andere dieren zoals koeien, paarden, ezels, schapen, geiten en zelfs reptielen en roofvogels te zien waren. Maar uiteraard ook heel veel konijnen. Zoals elk jaar hield de RRSVT club haar clubshow op de Noordshow. Dit jaar keurden drie keurmeesters 240 dieren in alle acht van onze clubrassen, namelijk Natasja v/d Vugt, Geert Meijer en Bert Apperlo. Henk de Klein keurde de Rexen in de Jeugdklasse.


De dieren uit onze rassengroep waren goed vertegenwoordigt, namelijk; 138 Grote Rexen, 26 Rexdwergen, 26 Satijnen, 8 Voskonijnen, 14 Teddydwergen, 13 Kleinrexen, 4 Leeuwenkopdwergen en 11 Rex Hangoordwergen. In de Jeugdklasse zagen we 10x Rex Castor, 3x Rexdwerg Castor en 4x Rex Hangoordwerg Blauw.


Bij de erkenningen was het feest, alle kleurslagen kregen de erkenning en we feliciteren M. Kok met de Rexdwerg in de kleur Luchs, C. Russchen en N. v.d. Vugt met de Kleinrex Castor en Rachel Wegdam met de Teddydwerg in Blauw. Ook in de Europa klasse waren enkele Rexen te zien en een groot aantal Leeuwenkop dwergen in Rhon, namelijk 12 dieren.


De winnaar van onze club bleek uitzonderlijk genoeg een schitterende Rex dalmatiner zwart van Johan Poelarends te zijn. Een mooie ram die terecht 97.5 punten in de keuring kreeg en naar U 98 punten werd verhoogd. Dit dier werd ook de mooiste in groep 7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere fokkers die ook de beste in hun ras showden waren: H. v.d. Berg met Satijn ivoor, E. Apperlo met Voskonijn Feh, C. Russchen met Kleinrex castor, H.A.C. Huisman met Rexdwerg Castor, S. v/d Burg met Teddydwerg wit blauwoog, P. de Bruijn met Leeuwenkopdwerg Rhon en G. Abbink met Rexhangooordwerg wit blauwoog. Op de Jeugdshow hadden Jordi de Jong, Anna Kwakkel en Noah Abbink het mooiste dier in hun ras.

 

Allen van harte gefeliciteerd.

 

 

Keurmeestersopleiding voor liefhebbers van konijnen, cavia’s en kleine knagers.

 

Als je overweegt om keurmeester te worden, dan heb je de mogelijkheid deel te nemen aan de cursus die in vijf verschillende ROC ’s (Regionale Opleiding Centra) wordt gegeven. Er zijn vier ROC ’s, die verdeeld zijn over Nederland, namelijk:

ROC Noord (Groningen, Friesland, Drenthe)
ROC Oost (Gelderland, Overijssel en Flevoland)
ROC Zuid (Limburg, Brabant, Zeeland)
ROC West (Zuid- en Noord-Holland en Utrecht)
De Cavia en Kleine-Knagers is centraal in Nederland of naar behoefte bij een van de andere ROC’s.

 

De opleiding tot keurmeester is een boeiende opleiding, deze brengt een extra dimensie aan de beleving van de hobby. De opleiding begint allereerst met een theoretisch deel, met daarin vijf onderdelen. Deze onderdelen zijn: organisatieleer, erfelijkheidsleer, dierkunde, voeding en ziekte. Een speciaal overzichtelijk leerboek is beschikbaar, dit inmiddels digitale leerboek is een belangrijke schakel binnen de opleiding. Voor je verder kunt met de praktijkgerichte opleiding moet je hierin theoretisch examen doen, op een vastgestelde datum in april. Wanneer je dit examen met goed gevolg aflegt, ben je ‘aspirant ’keurmeester. Daarmee kan je beginnen aan de praktijk en toe werken naar het examen dat jaarlijks wordt gehouden in Assen. Dit examen zal voorafgaan door een mondeling theoretisch examen voor de rassen, waar je graag examen voor wilt doen. Voor dit eerste examen mag je vijf rassen kiezen. Meer mag niet, minder (uiteraard) wel. Wanneer je voor één of meerdere rassen mondeling theoretisch slaagt, mag je in de praktijk laten zien wat je van een ras weet. Slaag je in de praktijk voor één of meerdere rassen, dan ben vanaf dat moment C-keurmeester!

 

Als keurmeester moet je je ervan bewust zijn dat je het visitekaartje bent voor Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.) Je bent het aanspreekpunt op keuringen, voor fokkers maar ook voor bezoekers die vragen hebben over het dier wat je op dat moment aan het keuren bent. Dat zorgt er ook voor dat je er voor zorg moet dragen dat je het dier goed behandeld. Dit alles in het kader van dierenwelzijn. Tijdens de opleiding besteden de docenten veel tijd aan het verantwoord omgaan, c.q. hanteren van onze mooie dieren.

 

Belangstelling?

Je bent van harte welkom tijdens één van de opleidingsavonden, c.q. dagen! Deskundige docenten en onze regionale coördinatoren kunnen al je vragen beantwoorden. Je kunt een afspraak maken om een stukje opleiding van dichtbij eens mee te beleven. Nieuwsgierig geworden? Kom eens kijken, gewoon doen, wij horen graag van je! Voor algemene informatie betreffende de opleiding en het keurmeesterschap gelieve contact opnemen met onze secretaris examencommissie pelsdieren, Dhr. A.G. Oomen (Tonnie) telefoon 073 5993607 of mobiel 06 25024712.

 

Namens de Leergroep Opleiding Pelsdieren (L.O.P.) en de regionale opleiding centra,
Adri Hertogh.

 

 

 

Haarstructuur rassen tentoonstelling België.

 

 

Op 26 en 27 oktober 2019 wordt er in België een Haarstructuur rassen tentoonstelling gehouden. Inschrijving staat open voor de volgende rassen: Rex, Klein-Rex, Dwerg Rex, Satijn, Dwerg Satijn, Angora, Angora dwerg, Angora Hangoordwerg, Voskonijn, Dwerg Voskonijn, Gentse Baardkonijn, Dwergkonijn Leeuwenkop, Hangoordwerg leeuwenkop, Jamora, Rex Hangoor Rex, Rex Hangoordwerg en iedere in elk Land toegelaten Haarstructuur konijnenras. Van niet erkende rassen neemt men zelf de standaard mee in het Engels, Duits of Frans.

Inschrijven kan tot 15 oktober bij: Horst Huppertz, Luxemburgerstrasse 49, B-4780 St.Vith, Tel. 0032 (0) 472 - 27 90 57 , email : info@godwill-fashion.be. 

 

Vraagprogramma 

Inschrijfformulier 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag fokkersdag 2019

Net als in andere jaren stroomde vanaf ongeveer 8.30 uur de fokkers de hal in Tiel binnen om hun dieren in te kooien. Om 9.30 begaf iedereen zich naar het vergadergedeelte waar de vergadering om 9.40 uur begon. De voorzitter heet iedereen van harte welkom en kijkt terug op een geslaagd afgelopen seizoen met mooie momenten en veel goede resultaten. Vervolgens worden de nodige vaste punten zonder noemenswaardige bemerkingen doorlopen. Het bestuur legt de vergadering een aantal punten voor. 

Zo wordt er gesproken over de locatie en de datum van de fokkersdag. Voorlopig worden hierin geen wijzigingen doorgevoerd maar het bestuur oriënteert zich op een locatie centraler in het land. Daarnaast wordt voorgesteld om in 2022 een Europese Rexshow te organiseren in verband met het 90 jarig jubileum. Het lijkt nog ver weg maar er moet voor zo’n evenement veel worden geregeld. Helaas wordt het Europees gezien te ingewikkeld om ook voor onze andere rassen een Europese show te houden. Deze rassen zullen tegelijktijdig op een nationale show welkom zijn. De vergadering is enthousiast over het idee en de nodige steun wordt toegezegd. Het voorstel om de contributie te verhogen van 13 naar 15 euro per jaar wordt snel aangenomen en het organiseren van een technische dag in het voorjaar wordt toegejuicht. Tijdens de bestuursverkiezing worden Henk Spoelstra en Hans Rothengatter herbenoemd in hun functie. Voor Wim van Dongen wordt Greet Abbink als vervanger voorgesteld en met applaus bevestigd. Na de rondvraag wordt rond 11.15 de vergadering gesloten.

Vervolgens starten een aantal fanatieke dames met de lotenverkoop. De keurmeesters Geert Meijer, Jenne Meijer, Gerwin van Westerveld, Eric Maas, Wim Lindeboom en Natasja van de Vugt van de Putten krijgen een drager en een schrijver toegewezen en er wordt met de keuring gestart. Na een goed uur keuren wordt de keuring onderbroken door een goed verzorgde lunch die aan één lange tafel gezamenlijk met de kippenfokkers van de Brahmaclub wordt genuttigd. Hierna wordt de keuring vervolgd en aansluitend vind de eindkeuring plaats. Tussendoor kunnen prijswinnaars van de loterij hun prijzen afhalen.

Winnaar van de jongdierenkeuring op deze fokkersdag 2019 wordt de oude opaal Rex ram van Gerwin van Westerveld. Op de eindkeuring weet dit dier de winnaar in de A klasse, een ivoorkleurige Satijn ram van Mariyano Ivanov en de winnaar in de B klasse, een dalmatiner Rex voedster van Johan Poelarends te verslaan. Alle drie deze dieren werden beoordeelt met 97 punten. Overige prijswinnaars waren bij de grote Rexen: F. van der Zanden, F. Bulder, Comb. Apperlo en J. Zondervan. Bij de Rexdwergen A. Peeters en H. Huisman, De leeuwenkop van P. de Bruin, een Kleinrex van Natasja van der Vugt van der Putten, de Teddydwergen van Stella van den Burg en Nadine de jong en de Rex hangoordwergen van Greet Abbink. Haar kleinzoon Noah Abbink wist de prijs voor het mooiste dier van een jeugdlid te winnen met een blauwe Rex hangoordwerg.

 

Alle prijswinnaars krijgen om een uur of half vier de prijs die hoort bij hun prestaties. De dieren worden uitgekooid en nadat de konijnenkooien zijn opgeruimd keert iedereen huiswaarts. Al met al weer een zeer gezellige en geslaagde dag.

 

Digitale fokregistratie

Fauna connect is een online registratieoplossing voor hobbyfokkers en zij hebben ons benaderd of we ook interesse hebben in een samenwerking. Hierbij kunnen onze leden tegen korting het programma verkrijgen en de speciaalclub krijgt een kleine vergoeding. Tot 1 januari 2020 is de aanschaf van dit programma normaal 30 euro. Via de speciaalclub zijn de kosten voor de fokker 25 euro waarbij er 5 euro de speciaalclub ten goede komt. Uw aanmelding moet dan wel via de speciaalclub verlopen. Bij belangstelling kunt u zich melden bij uw secretaris.

 

Bundesrammlerschau 2019

Het laatste weekend van januari wordt in ons buurland Duitsland altijd de Bundesshau (bondshow) of Bundesrammlerschau gehouden. Op de Bundesrammlerschau mogen, zoals de naam het al zegt, alleen rammen worden ingezonden. Dit jaar waren er in Halle (Oost Duitsland) maar liefst 8500 Rammen ingestuurd. Onze rassen zijn in Duitsland erg populair. Zo zitten er 450 grote Rexen in de kooien en zijn er 236 Satijnen en 146 Dwergrexen te vinden. Ons lid en keurmeester Gerwin van Westerveld heeft hier ook dieren ingezonden. Tussen het grote aantal inzendingen wist een blauwgrijze Rex van hem het met 96.5 punten tot Bundes Sieger te schoppen. Daarmee werden 29 andere blauwgrijzen verslagen. Een erg knappe prestatie met deze in Nederland zeldzame kleur. Dit kunstje wist Gerwin bij de blauwgrijze Weners te herhalen. Daar behaalde een ram van hem zelfs 97.5 punten en het Siegerschap. 

 

Verslag Noordshow 2019

Zoals elk jaar hield de RRSVT club haar clubshow op de Noordshow. Dit jaar weer met alle diersoorten aanwezig, dus inclusief kippen en watervogels. Ook was er een groot plein waar andere diersoorten zoals koeien, paarden, ezels, schapen en geiten te bewonderen vielen. Vier keurmeesters zijn voor onze club druk geweest met de beoordeling van 246 dieren!  Het was voor het bestuur een hele puzzel om alles in overleg met de Noordshow geregeld te krijgen. Uiteindelijk hebben Natasja v/d Vugt, Gerrit de Gooyer, Tonnie Oomen en Bert Apperlo de dieren van een beoordeling voorzien.

Een leuk aantal Leeuwenkopdwergen, Rexhangoordwergen, Teddydwergen, Kleinrexen en Voskonijnen waren ingezonden. Daarnaast natuurlijk de nodige Rexen en Satijnen in hoge kwaliteit. In totaal zaten er 157 groter rexen, 24 Satijnen, 7 Voskonijnen, 37 rexdwergen, 15 Teddydwergen, 7 Leeuwenkopdwergen en 9 Rexhangoordwergen in de kooien. Ook zaten er Kleinrexen in de internationale klasse en ter erkenning .

De winnaar van onze clubshow werd een jonge ivoorkleurige Satijnram van topfokker Wim van Dongen. Dit dier werd ook algemeen reservekampioen en verhoogd tot U 98. Bij de Rexen dit jaar een witte Rex van N. Blokker als mooiste dier. Bij de Voskonijnen won een Fehkleurige ram van E. Apperlo. Bij de Teddydwergen was een dier van N. de Jong de beste. Winnaar bij de Rexdwergen was J. Mailly met een dalmatiner. P. de Bruin showde de mooiste Leeuwenkopdwerg en G. Abbink de mooiste Rexhangoordwerg.  Op de Jeugdshow was de mooiste Rex van Jowi Bos en de mooiste Rexdwerg van Kyano Poolman. Extra goed nieuws is dat we te horen hebben gekregen dat de Kleinrex voorlopig is erkend in de kleur otter.

 

Europashow Herning 2018

Eens in de drie jaar wordt er een Europese show voor kleindieren georganiseerd. Dit jaar was de beurt aan Denemarken en werd deze grootse tentoonstelling gehouden in Herning. Daar waren op een ruim evenemententerrein 5 hallen gevuld met konijnen, cavia's, kippen, sierduiven en andere siervogels. In totaal waren er 8580 konijnen ingezonden. Ook onze clubrassen waren rijk vertegenwoordigt. Er zaten bijna 600 grote Rexen, Ook zaten er 143 Satijnen in veel verschillende kleuren. Voskonijnen waren er niet veel ingezonden, maar 16 in totaal. Daarentegen zijn er in Europa al veel Kleinrexen. Hiervan waren er 128 ingestuurd. Ook de Rex hangoordwerg doet het goed met 80 inzendingen.  Van het kortgeleden in Nederland erkende Leeuwenkopdwergje waren er 78 dieren ingestuurd. Als laatste zaten er ook nog 165 Rexdwergen. In totaal waren dus ongeveer 1200 dieren van onze clubrassen aanwezig en dan ook nog in allerlei variëteiten. Om je ogen uit te kijken.

Zo'n groot evenement is niet alleen een mogelijkheid om van alles te zien en te beleven. Het is ook een grote uitdaging om dieren in te sturen om te proberen om Europachampion te worden met 1 dier of om Europameister te worden met een viertal dieren. Daarvoor heb je allereerst hele goede dieren nodig. Daarnaast berust het eindresultaat ook op een stuk geluk. Dit heeft te maken met het feit dat er keurmeesters uit allerlei landen de dieren beoordelen. Ondanks dat er 1 Europese standaard is, neemt zo'n keurmeester toch vaak zijn eigen voorkeur en die van zijn land mee in de beoordeling. Daardoor kan het zijn dat dieren die al hoog gescoord hebben in Nederland, tijdens de Europashow minder worden ingeschaald.  Hiervan was sprake bij de grote Rexen. Comb. Apperlo had 1 groep met 4 castor Rexen ingestuurd en 2 groepen met luchs Rexen ingestuurd. Het hoogste predicaat dat werd behaald was 96.5 en het hoogste totaal van 4 dieren dat werd behaald was 382.5 punten. Geen scores om mee te doen voor de prijzen. Ook de 4 blauwe Rexen van Erik Apperlo kwamen niet hoog uit met 381 punten voor de totale groep en 96 als hoogste predicaat.

Ons lid Piet de Bruin had 6 Leeuwenkopdwergen rhön meegenomen naar Herning. Hij had concurrentie van 9 andere viertallen. Het hoogste predicaat dat hij haalde was 96 punten en zijn aangewezen viertal behaalde 381.5 punten. Mooie resultaten maar helaas geen prijs. Gelukkig had de vijfde inzender binnen onze speciaalclub, Stefanie Renardus, een beste kwaliteit in haar dieren en werd dit viertal Kleinrexen otter zwart ook als zodanig beoordeeld. Daardoor behaalde zij 385.5 punten met haar dieren en hiermee werd zij Europameister, een erg knappe prestatie. Ze is voor zover wij weten de enige Nederlander die dit bij de konijnen is gelukt. 1 van haar dieren behaalde 97 punten en verdiende daarmee nog een ereprijs. De 4 Voskonijnen die Erik Apperlo had meegenomen werden ook op waarde geschat. Samen behaalde deze dieren 385 punten en ook bij hem wist één van de dieren 97 punten te halen. Zowel deze ram, als de groep werd 2e bij de voskonijnen. Ook hiermee werd een medaille verdiend. De nodige aansprekende resultaten dus. Hopelijk lukt het om de Kleinrexen ook snel in Nederland erkend te krijgen. Het is een welkome aanvulling binnen onze speciaalclub. 

 

27ste ADRC Schau 2018

Van 11 tot 14 oktober was in Nordhorn, vlak over de grens bij Twente, de 2 jaarlijkse Duitse ADRC show, een tentoonstelling voor Rexen, Kleinrexen en Dwergrexen. Ook buitenlandse inzenders zijn hier welkom. Door 7 Nederlandse inzenders waren er 49 dieren ingestuurd. Daarnaast zaten er dieren uit Zweden, België, Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk. Onze voorzitter Bert Apperlo was uitgenodigd om te komen keuren. In totaal zaten er op deze tentoonstelling 1084 dieren. Zo'n groot aantal bijzondere haarstructuur konijnen, zo dicht bij huis is uniek en een genot om te bekijken. Naast de in Nederland bekende kleuren zie je ook Rexen in bijvoorbeeld donkergrannen, Japanner of Rus aftekening. 

In Duitsland gaat het bij de keuring niet alleen om het individuele dier maar ook om een ingestuurd viertal, waarmee je kunt laten zien hoe goed jou stam is. Van zo'n viertal wordt elk dier door een andere keurmeester gekeurd om de beoordeling zo eerlijk mogelijk te doen. Dit noemt men het ABCD systeem. Vervolgens worden de punten van de vier dieren bij elkaar opgeteld en wordt zowel voor een individueel dier, als voor de viertallen een winnaar uitgeroepen. 

De Nederlandse inzendingen kunnen in al dit buitenlandse geweld goed meekomen en er zijn dan ook knappe predicaten gehaald. Het meest in het oog sprong de 97.5 punten die een blauwe Rex voedster van Fred van der Zanden wist te behalen. Daarmee werd dit dier de mooiste individuele blauwe Rex (op 49 dieren) en de mooiste buitenlandse voedster van de gehele tentoonstelling. Daarnaast wist de combinatie Apperlo heel knap in zowel de kleur luchs als de kleur castor een keer 97 punten te behalen. Met 385.5 punten hadden zij ook het hoogste viertal van alle luchs Rexen. Er wordt ook altijd een Landen/Landesverbanden klassement opgemaakt over 21 van te voren opgegeven dieren. Hiervan mag het laagste resultaat worden weggestreept en tellen dus 20 predicaten mee. Nederland werd hiermee zesde met 1916.5 punten (bijna 96 gemiddeld). Winnaar werd Rexclub Saar met 1929.5 punten.

Naast het sportieve aspect is het ook altijd genieten van de sociale contacten. De catering is super voor elkaar met enorm veel keuze aan gebak, een warme hap, koffie, fris of een biertje. Op zaterdagavond is er een georganiseerde feestavond met een warm buffet, muziek en deze keer een een oudere dame die een half uur lang de éne na de andere grap vertelde. Met een groep Nederlanders waren we ook hier aanwezig en hebben we hier van kunnen genieten. De verschillende landesverbanden en landen zitten in het begin in groepjes bij elkaar. De Oostenrijkers waren zelfs in klederdracht. Naarmate de avond vordert raakt iedereen met elkaar in gesprek en worden de sociale contacten aangehaald. Veelal gaat dit over het fokken van Rexkonijnen maar ditmaal kon de dikke overwinning met 3 0 van het Nederlands elftal op Duitsland ook niet onbesproken blijven. Op zondagmiddag mochten de dieren rond half één worden uitgekooid. Sommigen hadden namelijk nog een rit van 800 km voor de boeg en konden zo ook nog enigszins op tijd thuis zijn. Over 2 jaar zal de ADRC Schau diep in het zuiden van Duitsland, in Bayern worden gehouden. 

 

Verslag Fokkersdag 2018

De 2e zaterdag in september is het traditioneel tijd voor onze fokkersdag in Tiel, Ditmaal op zaterdag 8 september. Voor het eerst was ook de Brahma club aanwezig met hun  kippenjongdierendag. Zij vergaderen op deze dag niet. De Rockclub, ook aanwezig met hun kippenrassen, vergaderd in de middag. De hal zit vol met dieren en gekakel klinkt.

Onze jaarvergadering in de ochtend verloopt vlot. Nadat de voorzitter ons welkom heet, toont een terugblik op het  seizoen knappe prestaties, een groeiend aantal leden en een stabiel aantal dieren. Ook financieel draait de club prima. Fokkers  van al onze clubrassen spannen zich in om hun ras verder te ontwikkelen en te promoten. Waar nodig en gevraagd springt het bestuur bij met raad en daad. De nieuwe rassen Rexhangoordwerg en Leeuwenkopdwerg zijn een welkome aanvulling. Ook de nieuwe leden worden van harte welkom geheten. Ons overleden lid K. Gubler wordt herdacht. Bij de bestuursverkiezing wordt  voorzitter B. Apperlo met applaus herkozen. Het bestuur heeft besloten om als speciaalclub in Kampen en in Boskoop een extra districtshow onder te brengen. Er wordt gekeken of en waar in toekomst een 2e clubdag wordt ondergebracht.  De volgende fokkersdag wordt gehouden op zaterdag 14 september 2019. 


Nadat de vergadering is afgerond krijgen de vijf keurmeesters, N. v/d Putten, R. Prins, P. Kroone, W. Lindeboom en B. Apperlo, allemaal een drager en schrijver toegewezen waarna met keuren wordt begonnen. De dames Hennie Poelarends, Greet Abbink en haar moeder zorgen voor de verkoop van de loten en de verdeling van de loterij prijzen. Ondanks dat veel dieren nog niet klaar zijn, zijn de nodige talenten te ontdekken. De keuring wordt onderbroken voor een gezamenlijke lunch met de kippenfokkers. Nadat de maag is gevuld met een kroket en een soepje en met menig collega-fokker is bijgepraat wordt de keuring weer voortgezet. Aansluitend aan de keuringen worden de beste dieren van de dag door de hoofdprijzen jury aangewezen.

 

Als dit heeft plaatsgevonden keren we voor de afsluiting kort terug in de kantine. Iedereen haalt zijn of haar loterijprijs af en de winnaars van de prijzen van deze fokkersdag worden 1 voor 1 naar voren geroepen. Grote winnaar is Wim van Dongen doordat hij het mooiste dier van de dag, tevens winnaar van de A klasse, het mooiste dier van de B klasse en de mooiste oude ram showt. Als vanzelfsprekend wint hij daarmee ook de prijs voor de mooiste satijn in de A en in de B klasse.  Wim wordt verlegen van alle aandacht die hij daarmee krijgt. Andere winnaars zijn E. Apperlo met een blauwe Rex, Comb Apperlo met een Rex luchs, K. Bouwman en J. van den Eynde met castor Rexen, H. Huisman met Dwergrex castor, M de Kruif met een dalmatiner Rexdwerg, J. Looijenga met een Voskonijn, R. Wegdam en N. de Jong met een Teddydwerg en G. Abbink met een Rexhangoordwerg. Mooiste dier van een jeugdlid was van Ties Looijenga. Zoals altijd was het weer een geslaagde en gezellige dag als fokkers onder elkaar.

 

AVG verklaring Rex(dwerg), Satijn, Voskonijn en Teddydwergen Fokkersclub

 

Vanaf vrijdag 25 mei 2018 is de nieuwe privacy wetgeving van kracht. Hiermee is er een nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming actief. Deze geldt ook voor verenigingen en daarmee ook voor de Rex (dwerg), Satijn, Voskonijn en Teddydwergen fokkersclub. Deze verordening houdt in dat de vereniging meer moet doen om te zorgen dat de persoonsgegevens van de leden veilig wordt gebruikt.

Daarom verklaart het bestuur van de Rex (dwerg), Satijn, Voskonijn en Teddydwergen fokkersclub dat de persoonsgegevens van haar leden alleen worden gebruikt in functie van de speciaalclub. Dit betekend voor veredelen en in stand houden van onze clubrassen en het behartigen van de belangen van onze leden.  De persoonsgegevens worden niet voor overige doeleinden ingezet en niet gedeeld met derden.

In het beheer van de speciaalclub zijn de NAW gegevens van de leden en het bankrekeningnummer van de genen die een automatische incasso hebben uitgevaardigd. Deze gegevens zijn in beheer bij de secretaris en de penningmeester en worden daar zo goed als mogelijk beschermd bewaard. De bankgegevens worden enkel en alleen door de penningmeester gebruikt voor het innen van het lidmaatschapsgeld. De NAW gegevens worden ingezet om onze konijnenrassen in stand te houden, door ze te verstrekken aan belangstellenden voor een ras of kleurslag en door ze 1x per jaar in het jaarboekje te versturen, voor het versterken van onderling contact.

Wij vragen onze leden om op dezelfde zorgvuldige manier met de verstrekte gegevens om te gaan en deze alleen in te zetten voor het promoten van onze clubrassen. Voor elk lid is er als eigenaar van zijn of haar persoonsgegevens te allen tijde het recht om vragen te stellen over het gebruik, vragen om wijziging of vragen om wissen van deze gegevens. Hiervoor kunt u zich richten tot de secretaris of penningmeester van de speciaalclub.

 

Voorlopige Erkenningen

 

Zoals in het verslag van de Noordshow 2018 al aangegeven zijn we als speciaalclub erg blij met de nieuwe erkenningen die door de standaardcommissie zijn goedgekeurd. Hierdoor hebben wij er voorlopig 2 rassen bij. Dit zijn de Rex Hangoordwerg in de kleur wit blauwoog en de Leeuwenkopdwerg in de kleurslag berken. Deze nieuwe creaties zijn binnen onze club van harte welkom. De beschrijvingen van beide rassen zijn toegevoegd onder het kopje "Onze rassen". We hopen dat beide rassen zich blijven doorontwikkelen tot blijvende aanvullingen binnen de bijzondere haarstructuren. 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Noordshow 2018

 

Op 4,5 en 6 januari was het weer tijd voor de Noordshow, in de TT hal in Assen. Helaas dit jaar geen kippen en watervogels aanwezig maar dit gaf wel de ruimte voor een leuke en speelse indeling van de hal en de kooien. Voor onze speciaalclub wordt hier altijd een clubshow ondergebracht. Jammer genoeg dit jaar de enige omdat de Championshow niet doorgaat.

Voor de rassen binnen onze speciaalclub waren maar liefst 223 dieren ingeschreven. Vanwege dit aantal moest er derde keurmeester worden bij gevraagd. Keurmeesters Apperlo, Leenstra en v.d. Vugt- v.d. Putten hadden elk meer dan 70 dieren te keuren. Heel goed om te zien is dat al onze rassen vertegenwoordigt waren. Zo zaten er Voskonijnen in Feh en Wit Blauwoog. Ook waren er veel variëteiten bij bijvoorbeeld de Rexdwergen te vinden. Daarnaast natuurlijk de grote sterke klassen in Rex Castor, Wit en Dalmatiner en Satijn Ivoor. 

In totaal bevolkten 129 grote Rexen,  21 Satijnen, 7 vossen, 11 Kleinrexen, 46 Dwergrexen en 9 Teddydwergen de Drentse kooien. Voor erkenning waren het Leeuwenkop konijn, de Rex Hangoordwerg en Teddydwerg blauw ingezonden.

Zoals wel  vaker kwam en dier uit onze clubrassen erg ver op de eindronde. Het mooiste dier binnen onze clubrassen werd een Castor Rex van Patrick Bakker. Deze voedster met een schitterende uitstraling werd ook algemeen kampioen! Dit dier wist het bij de grote rexen te winnen van een Witte rex van F. Bulder.

De mooiste van 21 Satijnen werd geshowd door H. Hovinga. De rassenprijs voor voskonijnen ging naar een Witte Vos van S. Schuurman. Bij de dwergrexen was de overwinning voor J. Schulting met een Castor Rexdwerg . Als mooiste Teddydwerg kwam een dier van N.S. de Jong naar voren. Norah Jansen had op de Jeugdshow de mooiste van onze rassen en in de internationale klasse werden knappe Kleinrexen geshowd. Ook zijn blij we met de nieuwe erkenningen die er binnen onze vereniging te vieren vielen.  Alle winnaars van harte gefeliciteerd!

 

Europese Rexenshow in Pirmasens (Duitsland)

 

Bij onze oosterburen wordt op 20 en 21 januari voor het eerst een Europese rexenshow georganiseerd in Pirmasens. Dit is een plaats in het zuidwesten van Duitsland, bij de Franse grens. Dit is zo'n vijf a zes uur rijden uit Nederland.  Om het Europese karakter te benadrukken worden ook fokkers uit alle omringende landen van harte uitgenodigd. In een mooie hal kunnen de fokkers van de grote Rexen, Kleinrexen en Dwergrexen zich meten met de Europese concurrentie. Bij belangstelling kunt u contact opnemen met de voorzitter of de secretaris van onze speciaalclub. 

 

Championshow 2018 gaat niet door!

 

Zoals al in meerdere media is verschenen gaat de Championshow aanstaande januari jammer genoeg niet door. Dit omdat er geen verantwoorde afspraak kon worden gemaakt over de huur van de accommodatie in Nieuwegein. Als gevolg hiervan zal de bondshow voor konijnen worden ondergebracht bij de Noordshow op 4, 5 en 6 januari 2018. Zoals het nu lijkt hebben wij als speciaalclub dit jaar als gevolg hiervan maar 1 clubshow. Als dit in de toekomst zo blijft gaan we op zoek naar een manier om weer tot 2 clubshows te komen.

 

Geschiedenis erkenning Rexhangoor in Australië

 

Op internet is een leuke site gevonden van de vereniging voor Rexhangoren in Australië. Ook aan de andere kant van de wereld wordt er met konijnen gefokt. De Rexhangoor is daar als eerste erkend en er zijn ook veel kleuren erkend. Op de site vinden geïnteresseerden de nodige foto's en informatie. Dit kan voor nieuwe inspiratie zorgen om dit leuke ras ook in Nederland erkend te krijgen. Kijk op: http://theplushlopsociety.wixsite.com/theplushlopsociety/history

 

Uitnodiging Belgische Rexclub tentoonstelling

 

De Belgische Rexclub nodigt alle Nederlandse fokkers van Rexen en Rexdwergen van harte uit op hun jaarlijkse internationale show in Rahier, iets ten zuiden van Luik. Deze show zal gehouden worden van 24 tot 26 november 2017. Inzenders uit België, Duitsland, Luxemburg en Nederland zullen hier hun dieren insturen. Een tentoonstelling met een hoog niveau. Onder het kopje formulieren op deze site kunt u zowel het vraagprogramma als het inschrijfformulier vinden. Onze voorzitter Bert Apperlo regelt een centraal vervoer over de route Zwolle, Apeldoorn, Nijmegen, Venlo. Dieren die worden ingezonden moeten gevaccineerd zijn tegen RHD 1 en RHD 2. We hopen als speciaalclub op de nodige inzendingen!

 

Verslag Fokkersdag 2017

 

9 september 2017 was het weer tijd voor de jaarlijkse fokkersdag van de RRSVT club in Tiel. Zoals altijd werd er begonnen met de jaarvergadering. Erelid Henk Huisman werd na maar liefst 37 jaar bestuurswerk bedankt voor al zijn diensten. Piet den Ouden werd vanwege al zijn inspanningen voor de speciaalclub benoemd tot erelid van de vereniging.  Beide mannen waren erg dankbaar voor de waardering die ze kregen. Wim van Dongen en Erik Apperlo zijn door de vergadering voor nog een bestuursperiode herkozen.

Na de vergadering werd met de keuring gestart. Op de eindronde verschenen uiteindelijk 3 ivoorkleurige Satijnen waarvan de voedster uit de A klasse, van Wim van Dongen, als beste werd gekozen. Wim van Dongen showde ook de mooiste oude ram. Wim Kok was de eigenaar van de derde Satijn, de winnaar van de B klasse. Bij de grote Rexen hadden F van der zanden,             Comb. Apperlo, K. Bouwman en F. Bulder de mooiste in de betreffende kleurslagen.

Bij de Rexdwergen vielen ZGM Klasens en H. Huisman in de prijzen. J. Looyenga won de prijs voor mooiste Voskonijn/Teddydwerg/Rex hangoordwerg. De Rexdwerg van ZGM Klasens was op deze dag het mooiste dier van een jeugdlid. Na de prijsuitreiking was er nog een royale verloting. Na vlot uitkooien en opruimen kwam er een einde aan een succesvolle, gezellige en sfeervolle dag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Open Grensland jongdierenshow 2017 in Nordhorn

Vlak over de grens in Duitsland word door een aantal sportvrienden van onze speciaalclub op 4, 5 en 6 augustus 2017 een jongdierenshow georganiseerd. Gevraagd worden dieren uit 2017 van alle konijnenrassen. In deze regio zitten vele Rexen en Rexdwergenfokkers. Op de zaterdagavond is er een gezellige fokkersavond met barbecue. Er is ook een onderlinge verenigingscompetitie waar wij als RRSVT club aan mee willen doen. Deze gaat over de 10 beste aangewezen dieren per land of landesverband. De winnaar wint de Grenslandbokaal! Voor meer informatie kun bellen met Jos Willemsen: 0049-5946-995264 of kunt u kijken op:  www.kaninchenverein-nordhorn.de 

 

Verslag Championshow 2017

Het laatste weekend van januari was het weer tijd voor onze 2e clubshow tijdens de Championsshow. Keurmeesters Apperlo en Kroone keurden de 162 ingezonden dieren. Net als op de Noordshow waren er geen Teddydwergen en Voskonijnen ingezonden. Bij de rexdwergen ging de overwinning naar Jan Mailly met een Dalmatiner voedster. Henk Huisman showde de mooiste Castorrexdwerg. Bij de grote Rexen kozen de keurmeesters een witte Rex voedster van Norah Jansens als beste dier. Tweede werd een Castor Rex van Comb. Apperlo. De mooiste Dalmatinerrex was van Comb. Meijer-Bahlmann. Mooiste Rex overig kleuren werd een Luchsrex van Comb. Apperlo. Winnaar bij de Satijnen en de mooiste van onze speciaalclub werd een Satijn Ivoor van Wim van Dongen. Deze topper van een oude ram wist het vervolgens tot reservekampioen van de gehele tentoonstelling te schoppen. Winnaars van harte gefeliciteerd. We zien elkaar weer op onze clubdag op 9 september 2017 te Tiel.

 

 

Verslag Noordshow 2017

Op de afgelopen Noordshow 2017 werd de eerste van 2 jaarlijkse clubshows voor de RRSVT-club gehouden. Dit jaar waren er 181 exemplaren van onze clubrassen ingestuurd. Helaas geen Teddydwergen en Voskonijnen. Er waren 125 grote Rexen ingezonden, 24 Kleinrexen, 21 Dwergrexen en 11 Satijnen.

Bij de grote rexen werd een Castorrex voedster van J. Zondervan de mooiste. Dit dier werd ook het mooiste dier van onze speciaalclub en winnaar van groep 7 op de eindronde. Bij de kleinrexen was er niet alleen een groot aantal inzendingen maar ook een grote variatie. Een goede basis om op verder te bouwen! Bij de dwergrexen showde R. Ziemerink het mooiste dier met een dalmatiner voedster. W. Kok had de mooiste Satijn in huis met een voedster ivoor. Op de Jeugdshow had jeugdlid Ard Jan Flim het mooiste dier van onze club. Winnaars gefeliciteerd.

We zijn benieuwd wat de 2e clubshow op de Championshow ons brengt.

 

ADRC 2016

Elke 2 jaar is er in Duitsland een open Duits kampioenschap voor Rexkonijnen. Dit jaar werdt deze tentoonstelling gehouden op 6 t/m 9 oktober te Hildesheim. Vanuit Nederland waren er via onze speciaalclub 48 dieren ingezonden. De dieren zijn met gezamenlijk vervoer weggebracht en gedeeltelijk ook weer teruggebracht. Namens ons land mocht Bert Apperlo op de donderdag keuren. De Hollandse dieren hebben over het algemeen heel nette predicaten gehaald. Het meest opvallende resultaat was wel de 4e plaats in totaal, die we als land haalden met 20 vooraf aangewezen dieren. Dit is een zeer knappe positie tussen alle Duitse Landesverbanden en de overige insturende omliggende landen, zoals Belgie, Oostenrijk en Tjechië in. Op deze show zijn altijd vele goede dieren de vinden en valt dus ook goed aan aanvullend fokmateriaal voor in de eigen stal te komen. Op de zaterdagavond is er traditioneel een feestavond met eten, drinken en een stuk muziek.  De gezelligheid is dus ook zeker aanwezig. Al met al een zeer geslaagd weekend.

 

Fokkersdag 2016 

 Op 10 september 2016 was het weer tijd voor onze jaarlijkse fokkersdag. Deze dag werd wederom georganiseerd op de zeer geschikte locatie van de PKV te Tiel. Dit jaar deelden we de accommodatie voor het eerst en succesvol met de Nederlandse Rockclub. De dag werd zoals gewoonlijk begonnen met de jaarvergadering. Tijdens de jaarvergadering werden de bestuursleden Henk Spoelstra en Hans Rothengatter voor nog een periode herkozen.  Hoogtepunt van de vergadering was het grote applaus waarmee de vergadering instemde met het voorstel van het bestuur om voorzitter Bert Apperlo, na een voorzitterschap van 25 jaar, te benoemen tot erevoorzitter. Bert Apperlo is zeer vereerd met deze benoeming en zet zijn voorzitterschap met veel plezier voort.

Na de jaarvergadering werd er begonnen met de keuring. Deze verliep net als de vergadering soepel.       Winnaar van de fokkersdag 2016 wordt een Satijn Ivoor van Wim van Dongen. Dit schitterende dier was ook de beste in de A Klasse. Ook de mooiste oude ram was van Wim van Dongen. Het mooiste dier in de B klasse was een Castor Rex van Kenneth Bouwman. Mooiste dier van een Jeugdlid was een Satijn van Jordi Kluin. Erik Apperlo had de mooiste Blauwe Rex/Middenblauwmarter. Bij de Witte Rexen had Mariano Ivanov zowel de mooiste als de mooiste op 1 na. Combinatie Apperlo wist de mooiste Castor Rex in de A klasse te showen. Fraaiste rex overige kleuren werd een Dalmatinerrex van J. Poelarends. Bij de Rexdwergen won R. Ziemerink zowel in de A als in de B klasse met een Dalmatiner Rexdwerg. Wim van Dongen had naast het mooiste dier overall en de mooiste oude ram ook nog de mooiste Satijn op 1 na in huis. Tijdens de keuring werd de loting voltrokken en de prijzen verdeeld. Aansluitend op de prijsuitreiking worden ook deze loterijprijzen aan de bijbehorende winnaars meegegeven. Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud