U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Standaardbeschrijving Kleinrex

 

Klein-Rex, kleur (Castor)

Het land van oorsprong is de Verenigde Staten van Amerika. Is in Nederland erkend in 2020, voorlopig t/m 31 maart 2022. Genetische symbolen voor castor (met konijngrijsfactor):       ABCDEry1y2... (Int.)     ABCDGrexy1y2… (Duits)

                                                                                       ABCDEry1y2...              ABCDGrexy1y2...

Puntenschaal Groep 7. Bijzondere haarstructuur Klein-Rex, kleur

Positie:    Onderdeel:    Punten:
1. Gewicht         10
2. Type, Bouw en Stelling 20
3.     Pels: structuur en conditie 20
4. Pels: dichtheid en lengte 15
5. Dek- en buikkleur 15
6.     Grond en tussenkleur 15
7. Lichaamsconditie en verzorging 5
  Totaal 100

1. Gewicht

Het gewicht is van 1,70 tot 2,75 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

Gewicht (kg) 1.70 - 1.80 1.90 - 2.00 2.10 - 2.75
Punten: 8 9 10

2. Type, bouw en stelling

Het lichaam is gedrongen met goede brede schouders en achterhand. De benen zijn recht, stevig en niet lang met korte, gesloten voorvoeten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. Door de kortere pels komen de contouren sterker tot uiting. De staart wordt nauwsluitend tegen het midden van de achterhand gedragen. De kop is krachtig ontwikkeld met breed voorhoofd, brede snuit en goed ontwikkelde kaken en wangen. De oorlengte is 7 – 10 cm, ideaal is 8,5 – 9,5 cm. De oren worden V-vormig gedragen, zijn goed afgerond zonder vouwen of plooien en goed behaard. Het geheel in harmonie met het lichaam.

3. Pels: structuur en conditie

De zeer fijne rechte dek- en grannenharen zijn sterk verkort en van een fijne structuur. Ze zijn elastisch en even lang als het onderhaar, waardoor het schijnt alsof het dier geschoren is. Door de bijzondere dichtheid van het onderhaar slaan deze dek- en grannenharen bij het terugstrijken niet direct in hun oorspronkelijke stand terug, maar blijven hierdoor vrijwel in verticale houding staan. De pels voelt fluweelachtig aan en is volkomen gelijkmatig. De snorharen zijn meestal gekruld. Hoe gladder de nekbeharing, des te beter de haarstructuur op de overige lichaamsdelen. Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

4. Pels: dichtheid en lengte

De pelswaarde van de kortharige rassen wordt op gelijke wijze beoordeeld als die van de normaalhaarrassen, vanzelfsprekend met in achtneming van de bijzondere raseigenschappen. Het haar staat bijna loodrecht op de huid. De pels is mede dankzij het zeer rijke onderhaar zeer dicht en volkomen gelijkmatig. Niet echter de haarlengte maar de zeer dichte inplanting en het zeer rijke onderhaar geven de doorslag bij de waardebepaling. De pels heeft een lengte van ongeveer 18 mm.

5. Dek- en buikkleur

De Klein Rex is voorlopig erkend in castor (met konijngrijsfactor). Zie voor de beschrijving de Rex kleur en het algemene gedeelte.

6. Tussen- en grondkleur

Zie de Rex kleur en het algemene gedeelte.

7. Lichaamsconditie en verzorging

Zie het algemene gedeelte.

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Enkele boven het dek uitstekende grannenharen. Enkele uitstaande grannenharen op voorbenen. Iets gegolfde pels. Iets krul in nek. Iets harde pels. Iets dun behaarde nek. Iets dun behaarde voetzolen. Iets dun behaarde tenen. Iets weinig snorharen. Iets weinig onderhaar. Iets donkere dekkleur. Iets lichte nuancering op voorbenen. Iets afwijkende buikkleur. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen, uitgezonderd de snorharen in de kaakrand. Iets smalle tussenkleur. Iets lichte grondkleur dek. Zwakke grondkleur buik. Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte en Rex, kleur.

Zware fouten

Grote afwijkingen in type. Grote afwijking in bouw. Het sterk doorzet zijn van boven de pels uitstekende grannenharen. Te harde pels. Sterk gegolfde pels. Te veel krulvorming. Te ongelijke pels. Kale nek of kale plek op de voetzolen welke niet door het omliggende haar wordt bedekt. Kale tenen. Ontbreken van snorharen. Te weinig onderhaar. Geheel zwarte dekkleur. Witte strepen op de voorbenen. Te sterk afwijkende buikkleur. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen, uitgezonderd de snorharen in de kaakrand. Te zwakke tussenkleur dek. Te zwakke grondkleur dek. Geheel ontbreken van blauwe grondkleur aan buik. Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte en Rex, kleur.

 

Klein-Rex, kleurpatroon/uitmonstering

Het land van oorsprong is de Verenigde Staten van Amerika. Is in Nederland erkend in 2019, voorlopig t/m 31 maart 2022.

Genetische symbolen voor otterzwart:     atBCDEy1y2...(Int.)       ABCDgoy1y2...(Duits)

                                                                         atBCDEy1y2...                ABCDgoy1y2...

Positie 1, 2, 3, 4 en 7 zie Kleinrex kleur

5. Kleurpatroon/uitmonstering

Voorlopig erkend in otter zwart. Zie beschrijving bij Kleurdwerg, kleurpatroon/uitmonstering. Specifiek voor de Rex beharing: Door de sterk verkorte dek en grannenharen zijn de spitsen nauwelijks waarneembaar.

6. Kleur

Zie beschrijving bij Kleurdwerg, kleurpatroon/uitmonstering.